ZAVRŠEN POSAO: Jermeniji više neće pasti na pamet…

Printscreen


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i najavio je učešće Turske u kontroli prekida vatre u Nagorno-Karabahu u okviru zajedničkog centra u Azerbejdžanu, saopštila je administracija turskog lidera.

„Naš predsednik je razgovarao telefonom sa Vladimirom Putinom. Istakao je da je sinoć napravljen ispravan korak na putu ka stabilnom rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu. Erdogan je saopštio da će Turska, zajedno sa Rusijom, pratiti kako se poštuje postignuto primirje u okviru zajedničkog centra koji će biti formiran u području koje odredi Azerbejdžan na teritoriji koja je oslobođena od jermenske okupacije“, navodi se u saopštenju turske strane.

Ističe se da je postignuto primirje „važan doprinos koji su Turska i Rusija zajedno dale, i tu mogućnost treba iskoristiti za uspostavljanje pravednog i trajnog mira i stabilnosti u regionu“.

„Naš predsednik je rekao Putinu da primirje u Nagorno-Karabahu pokazuje značaj saradnje između Turske i Rusije u rešavanju regionalnih sukoba i kriza. Erdogan je istakao da tu može biti uspostavljen duh saradnje, sličan mehanizmu za rešavanje sirijske krize“, saopštila je administracija.

Erdogan je tokom razgovora istakao da je najvažnije pitanje poštovanje obaveza od strane Jermenije prema sporazumu o prekidu vatre, „a u tom pogledu ruska strana snosi značajnu odgovornost“.

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Razjaren narod prebio predsednika Skupštine Jermenije

Strasti u Jermeniji se ne smiruju, nakon što je sinoć premijer Nikol Pašinjan potpisao sa premijerom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predsednikom Rusije Vladimirom Putinom izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Policija, ipak, poziva nezadovoljni narod da ne izlazi na ulice, jer se država i dalje nalazi u ratnom stanju.

Lider opozicione partije „Prosvećena Jermenija“ Edmon Marukjan zatražio je ostavku Pašinjana, nakon što bude ukinuto ratno stanje u zemlji.

„Jedno je sigurno: jermenski narod nije izgubio. U ovom slučaju je izgubio rukovodilac zemlje. Mi ne možemo da živimo sa gubitničkim rukovodiocem i on treba da ode. Kako i kada, razgoravaćemo nakon rešenja vojnih pitanja i pitanja bezbednosti“, rekao je Marukjan.

On je dodao da Jermenije, koja zajedno sa Karabahom ima površinu od 42.000 kvadratnih metara i čiji premijer Nikol Pašinjan više nema.

„Ta Jermenija više ne postoji, između ostalog i zbog politike koju je vodio Pašinjan i dokumenta koji je potpisao“, rekao je Marukjan.

Opozicija je za sutra najavila veliki antivladin miting u Jerevanu, iako su takva okupljanja zabranjena zbog ratnog stanja u kojem se zemlja nalazi.

Podsetimo, sinoć, nakon što je objavljeno da je potpisana izjava o prekidu ratnih dejstava u Karabahu narod je izašao na ulice Jerevana. Prva na udaru nezadovoljne mase potpisanim dokumentom našla se Vlada.

Razjarena masa se okomila i na predsednika skupštine Ararata Mirzojana. On je bio izvučen iz automobila i prebijen, nakon čega je bio primljen u bolnicu gde je operisan.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSIJA IMA VELIKI PLAN ZA SIRIJU

BOMBA IZ VAŠINGTONA! Oglasio se Pompeo, Tramp dobija drugi mandat!?

OZBILJNO UPOZORENJE ČEŠKIH OBAVEŠTAJACA: Imaju informaciju, na pomolu Treći svetski rat!

Izvor: Intermagazin


nacionalonline.rs