Tači privatno otputovao u SAD, situacija u kojoj se nalazi je teška


Privatni odlazak predsednika Kosova Hašima Tačija u Sjedinjene Američke Države pre nekoliko dana izazvao je dosta nedoumica u prištinskoj javnosti u vezi sa razlogom ovog njegovog iznenadnog puta, a prema mišljenju pojedinih analitičara verovatno je u pitanju Tačijeva potreba za pokazivanjem podrške koju uživa u SAD uoči raspleta slučaja sa optužnicom protiv njega u Specijalnom sudu.

Politički analitičar Artan Muhadžiri u izjavi za Kosovo Onlajn ocenjuje da predsednik Tači odlaskom u Vašington želi da javnosti plasira priču o njegovim dobrim odnosima sa Amerikancima kao jedan vid sigurnosti u teškoj situaciji u kojoj se nalazi.

“Nema nijedne zvanične informacije, ali Tači računa da će svako njegovo putovanje u SAD biti pozitivno u pogledu ugleda i u pogledu mišljenja javnosti, jer poznato je da su građani Kosova proamerički orijentisani i on želi da prenese poruku da ima podršku Amerike u predstojećim procesima i kada je reč o mogućoj optužnici, ali i u ostalim procesima”, kaže Muhadžiri.

S druge strane politički analitičar Fisnik Haljimi za Kosovo Onlajn ističe kao pozitivno to što se predsednik Tači prošle nedelje sastao sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, uz naglasak da svrha njegove posete Vašingtonu nije poznata i da ne treba da se spekuliše oko toga, jer je kako kaže, možda samo reč o privatnoj poseti.

“Dobro je što je predsednik Tači promenio svoj stav prema Evropskoj uniji, pošto je evidentno da na Kosovu ništa ne može da se dogodi bez saglasnosti Evrope i Sjedinjenih Američkih Država. Što se njegovog odlaska u Vašington tiče to ostaje jedna enigma pošto nema nikakve najave da će se predsednik Tači sastati sa nekim od američkih zvaničnika, prema tome ne možemo da naslućujemo šta je zapravo svrha njegove posete”, smatra Haljimi.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJLEPŠA SARAJKA: Nejra očarava, ovo je njen adut

NEPRISTOJNA PONUDA SRBIJI IZ BRISELA: Evo kako nas ponižavaju

40.000 EVRA I KILOGRAM KOKAINA! TOLIKO KOŠTA UBISTVO: Svedok saradnik otkrio šta mu je Mrva nudio za likvidaciju Zurovca

Izvor: Alo


nacionalonline.rs