SPECIJALNA EMISIJA NA BESEDI: “Obnova dvora je bila neophodna, krov je prokišnjavao”


Radio Beseda, bio je domaćin specijalne emisije o obnovi Vladičanskog dvora i tom prilikom u prostorijama radia, ugošćeni su protojerej Vladimir Simić, sekretar bačke eparhije i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika.

-Dvor je bio u takvom stanju da je bila neophodna obnova. Podsetiću samo to da smo mi Vladičanskom dvoru imali ogroman problem sa krovom koji je prokišnjavao i posle svake veće kiše, sva voda sa tako velikog prostora se slivala unutar zgrade i da je stradalo dosta enterijera- otpočinje razgovor protejerej Vladimir simić.

Simić je istakao da gotovo jedan vek, nije bilo nikakvih radova na zgradi, jer je za vreme komunističkog uređenja bilo nemoguće da se ostvari saradnja između crkve i države i da se krene u konzervaciju i restauraciju zgrade.

Kako kaže protojerej Simić, Vladičanski dvor do 2007. godine uopšte nije bio kategorisan kao spomenik kulture, sve dok nisu ubrzanim postupkom iz službe eparhije podneli inicijativu, ali da ni tada dvor nije proglašen spomenikom kulture od velikog značaja.

-Zahvaljujući angažovanju Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika, na prvom mestu, a i gradskog, gospodinu Vapi (direktor Pokrajinskog zavoda), sačinjen je projekat obnove Vladičanskog dvora i da tog projekta nije bilo, ne bi ni mogli imati radove i imali bi situaciju da skoro svakodnevno sa velike visine, neka pločica otpadne i ugrožava bezbednost građana-nastavlja Simić, da objašnjava razloge zbog kojih se renovira dvor i naglašava da bi u periodu kada Novi Sad nosi prestonicu kulture, umesto zgrade koja ulepšava grad imaližute trake upozorenja oko dvora.

– Želim da podsetim da je na zahtev eparhije i na zahtev Zavoda za zaštitu spomenika grada Novog Sada, stručnjaci i konzervatori Pokrajnskog zavoda su se upustili u izradu projekta obnova fasada Vladičanskog dvora- otpočeo je svoje izlaganje, diketor Pokrajnskog fonda, Zoran Vapa.

Vapa je istakao da su najpre bili sprovedeni istraživački radovi i da je ovo zdanje jedno od najlepših sa mnogo dekorativnih detalja, ali da i su naveći problem na zgradi bile pločice koje su stare više od 100 godina i koje su na sebi imale velike količine solii bile korozivne.

Vapa kaže da je dvor pored svih zgrada koje su od kulturnog značaja u Novom Sadu, zahtevao najsloženije konzervatorske radove pa su u posao uključili i univerzitet u Novom Sadu, kao i Beogradu i eminentne institucije.

-Eparhija bačka, koja je korisnik i vlasnik Valadičanskog dvora, nije vršila nikakve radove, niti organizovala, već se obratila molbom Pokrajinskom i Gradskom zavodu i vlastima, da se povodom obaveza koji je grad preuzeo kao Evropska prestonica kulture obnovi i zgrada Vladičanskog dvora. Mi nismo niti organizovali tendere, niti birali izvođače, ništa što bi trebalo da čine oni koji se tim poslom direktno bave. Sve je učinjeno u skladu sa zakonom i projektima i u saradnji sa nadležnim institucijama- rekao je Simić-

Pogledajte čitavu emisiju :

Izvor: Nacional-online


nacionalonline.rs