NOVA S SE NAVRZLA NA VLADIKU IRINEJA: Zapadno glasilo želi da uništi SPC


Medijska kuća “Nova s”, već danima vrši propagandne napade na SPC, služeći se lažima, klevetama i izvrtanjem činjenica, a omiljena meta napada joj je vladika Irinej bački.

Teško je izvući hronologiju napada na SPC, od strane ove medijske kuće, međutim uoči izbora u Crnoj Gori, primećen je porast tekstova i emisija u kojim su u negativnom kontekstu pominjane vladike SPC, patrijarh ili SPC kao institucija u celini.

Dan uoči izbora u Crnoj Gori, Nova S je u delikatnom momentu, kada su se branile svetinje SPC, započela orkestrirani napad na vladiku Stefana Šarića, a u danima koji su za nama je sve napade prebacila na vladiku Irineja.

Iako, vladiki bačkom pomenuti kreatori prljave kampanje, ne mogu da pronađu greh, pokušavaju da mu prepišu tuđe, koji takođe nisu dokazani, a idu do toga da, iako je nadaleko poznat kao baštinar i zadužbinar, serviraju lažne otptužbe kako narušava kulturnu baštinu.

Advokat Božo Prelević, izneo je u javnost tvrdnje kako je vladika Irinej Bulović odbio da pomogne studentu, Marku Žarkovu, koji je navodno bio otet od strane vladike Šarića, a pomenuta tvrdnja je laž.

Vladika Irinej ne samo da nije bio upoznat sa slučajem već je studenta Žarkova i stipendirao, dok god su postojali uslovi za to, a studentu je čak i u dva navrata dao blagoslov za školovanje na Bogosloviji.

Vladika Bulović, nije bio upoznat, niti je mogao poznavati prilike u patrijaršiji, kao i odnose između vladike Stefana Šarića i pomenutog studenta Marka Žarkova.

Isti, medij je po nalogu zapadnih mentora nastavio da napada vladiku, pa je ubrzo nakon napada zbog vladike Šarića usledio i napad na Dvor, čija je renoviranje u toku.

Kako tvrdi ova kuća i kako je publikovala u svojim tekstovima vladika Irinej je “uništio” kulturnu baštinu, menjajući fasadne pločice na Vladičanskom dvoru. Ponovo su se kreatori prljave propagande poslužili lažima i naveli kao se uništavaju pločice i ukrasi iz 1901. godine, na zgradi Vladičanskog dvora i kako to nije u skladu sa restuatorskim pravilima, jer je planirano da se stare pločice se zamene novim sa istom šarom.

Eparhija bačka je renovaciju dvora sprovela u saradnji sa institucijama grada i pokrajine, a ukoliko je došlo do nekih propusta u izvedbi radova odgovornost za to mogu snositi samo institucije koje su bile angažovane da realizuju iste.

Kako naša redakcija nezvanično saznaje, priču oko navodnih nepravilnosti su iskonstruisale pojedine strukture iz Zavoda za zaštitu spomenika, grada Novog Sada, bliske Draganu Đilasu, koji je i vlasnik Nova s.

Da su u pitanju zlonamerni spinovi, koji imaju za cilj da diskredituju SPC, potvrdio je i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika.

Pogledajte video:

Izvor: Nacional-online


nacionalonline.rs