OVOLIKO ĆE BITI POVEĆANJE PENZIJA: Ovo je samo jedna od promena

Foto: Profimedia/ilustracija


Januarska penzija biće povećana za najmanje 4 odsto, što bi na primeru trenutne prosečne zarade od 27.700 dinara značilo dodatnih 1.100 dinara. Penzije će linearno, za isti procenat, biti povećane svima, bez obzira na iznos, a nove, kasnije izmene, doneće i veći rast.

Penzije će u 2021. rasti u skladu sa švajcarskom formulom, što znači da će primanja naših najstarijih građana biti usklađivana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Šta to praktično znači za ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji ?

Švajcarski model po kome su rasle penzije u ovoj godini, biće, dakle, primenjivan i u 2021. a potom treba očekivati drugačije usklađivanje.

Jedna od tema na sastanku Ministarstva finansija sa predstavnicima MMF u oktobru upravo biti dorada švajcarskog modela rasta penzija.

A, cilj je kako je u više navrata najavljivano da penzija dostigne 440 evra u 2025. godini.

S tim u vezi postoji nekoliko modela po kojima bi obračun penzija mogao da bude modifikovan. Jedna opcija, koju su ekonomisti više puta pominjali, je usklađivanje penzija u odnosu na njihov udeo u BDP-u, a druga usklađivanje u odnosu na prosečnu platu. U prevodu, kako budu rasle privreda u Srbiji i prosečna zarada, tako bi rasle i penzije.

Trenutno u našoj zemlji živi oko 1,7 miliona penzionera, među kojima je najviše onih iz kategorije zaposlenih – 84,24 odsto, zatim slede poljoprivredne penzije – 10,12 odsto, a najmanje ih je u kategoriji samostalne delatnosti – 5,63 odsto.

Izvor: Srbija danas

PROČITAJTE JOŠ:


nacionalonline.rs