DA LI SE BLIŽI KRAJ ILI OBNOVA EVROPSKE UNIJE? Suočena sa “neviđenom krizom u svojoj istoriji”

Foto: Ekspres.net

Nemačka i Francuska dogovorile su se da će podržati plan za uvođenje EU obveznica koje bi sa dodatnih 500 milijardi evra podržale obnovu ekonomije Unije nakom pandemije.

Nemačka kancelarika Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron na zajedničkoj video konfrenciji pozvali su zemlje članice da se dogovore, ali i preciziraju predlog Evropske komisije da se dodatni novac za oporavak EU ekonomije nađe zaduživanjem na tržištu kapitala, uz garancije zemlja članica.

Lideri Nemačke i Francuske naglašavaju da je potrebno da se sve zemlje članice dogovore oko ovog predloga, što podrazumeva i način povratka novog zajedničkog zaduženja.

U dosadašnjim razgovorima o takozvanim korona obveznicama, Nemačka je pored Holandije i Danske bila protiv ovakvog vida zajedničkog zaduživanja, pri čemu je Hag stavio i veto na početni predlog o obveznicama.

U zajedničkom saopštenju Merkel i Makron su ocenili da je EU suočena sa “neviđenom krizom u svojoj istoriji”, kojoj mora da se udruženo suprotstavi i izađe jača iz nje.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, i predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravili su ovakav dogovor Nemačke i Francuske.

Predsednica EK kaže da je u pitanju konstruktivni predlog koji ukazuje na veličinu ekonomskog izazova sa kojim se suočava EU.

Ona ocenjuje da je dogovor Berlina i Pariza u skladu sa predlogom o strategiji ekonomskog oporavka na kome radi Evropska komisija, a koji je zasnovan na hitnoj državnoj pomoći, 540 milijardi evra zajmova kroz različite programe, ali i predstojećem višegodišnjem budžetu EU, čiji bi okvir trebalo da bude usvojen sledeće nedelje u Briselu.

Izvor: Naši u svetu


2 thoughts on “DA LI SE BLIŽI KRAJ ILI OBNOVA EVROPSKE UNIJE? Suočena sa “neviđenom krizom u svojoj istoriji”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

nacionalonline.rs