PRITAJENI FAŠISTI: Hrvati crtali na migrantima krstove

fotografija: Brošura, hrvatska policija crtala migrantima krstove na glavu

Kako piše britanski list Gardijan, Ujedinjene Nacije uputile su zvaničan zahtev vladi Hrvatske, da istraži ko je i iz kog razloga migrantima koji prolaze balkanskom rutom, crtao krstove na glave.

Ovoj redakciji dostavljene su brojne fotografije od strane nevladinih organizacija koje nastoje da zaštite prava migranata.

“Očigledno je da je jedan od nameravanih efekata ovakvog ponašanja ponižavanje izbeglica i migranata koji pokušavaju da pređu granicu,” rekao je Džek Sapoh iz organizacije “No Name Kitchen” (NNK). Nevladine organizacije koja deluje u Velikoj Kladuši, 2km od granice, član je nadzorne organizacije Mreža za nadzor nasilja u granicama .

fotografija: Brošura, hrvatska policija crtala krstove migrantima na glavu
fotografija: Brošura

„Koliko vidim, to je rezultat bilo jedne od dve motivacije. Ili hrvatske vlasti koje počine ova dela koriste boje za prskanje kako bi identifikovale i ponižavale lica koja iznova pokušavaju da pređu granicu. Ili što je još više zabrinjavajuće, koriste to kao taktiku za psihološku traumatizaciju ovih muškaraca – od kojih su većina muslimani – s vjerskim simbolom “, rekao je Sapoh.

Zahtev da se slučaj istraži stigao je i od Evropskog parlamenta, UN-a, kao i od brojnih nevladinih organizacija.

I ranije pristizale pritužbe na brutalnost hrvatske policije.

Krajem prošle godine Human Right Watch zaključio je da je Evropska komisija zanemarila brojne dokaze da je hrvatska policija brutalno postupa sa migrantima i ilegalno ih vraća u susedne zemlje.

Human Right Watc je objavio niz snimaka zlostavljanih migranata.

Nina Stojanović/Gardijan


1 thought on “PRITAJENI FAŠISTI: Hrvati crtali na migrantima krstove

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

nacionalonline.rs