Deca sa Kosova, pevaju u čast Dana Pobede


ŠILOVO, 7.maj – Učenici Muzičke škole „Stevan Hristić“ u Stanišoru, uz podršku svojih profesora i monaha manastira Draganac, učestovali su u snimanju muzičkog i video spota „Konj“ koji je od juče dostupan na RTV Puls i društvenim mrežama. 
Reč je o ruskoj pesmi u kojoj se veliča prijateljstvo junaka i najboljeg čovekovog prijatelja i ljubav prema domovini.
TV spot „Konj“ producirala je Radio Televizija Puls.
Spot možete pogledati ovde:
Spot je napravljen kao čestitka bratskom ruskom narodu povodom 75 godina pobede nad fažizmom.
To je i  sećanje na arhimandrita Grigorija Portanska, a uspomena na njega i danas živi u narodu Kosovskog Pomoravlja.
Rođen je kao Gordej Portanski 3. januara 1882. u Lugansku, potomak onih Srba koji su polovinom 18. veka emigrirali iz Austrougarske u rusku Ukrajinu i tamo osnovali Slavjanoserbskij okrug. Završio je Bogosloviju i Pravni licej. Zauzimao je položaj okružnog sudije. Za vreme Prvog svetskog rata, ostavio je suprugu i troje dece i stupio kao dobrovoljac u brigadu kneza Arsena Karađorđevića da “brani junačku i milu Srbiju”. Teško ranjen odlikovan je najvišim ratnim odlikovanjem – Krstom Svetog Georgija. U međuratnom periodu bavio se književnim radom, da bi se 1935. godine zamonašio u manastiru Gornjak. 1937. godine postavljen je za starešinu manastira Draganac, kome je verno služio. I danas u narodu postoji sećanje na “igumana Rusa” koji hrabro jaše konja, deci deli slatkiše i novac i uzvikuje “Živela bratska Rusija”. Narod se seća i da je neustrašivo rizikovao svoj život u odbrani manastirske imovine. 1949. dobio je premeštaj u slavonsku, a ubrzo i u braničevsku eparhiju. Dana 16. avgusta 1967. godine u Požarevačkoj gradskoj bolnici prestavio se u Gospodu ovaj njegov verni sluga.
Raspeto srce ovog velikog čoveka i sluge Božjeg najbolje opisuju reči iz njegovog testamenta nastalog u period Drugog svetskog rata: “Ako mje ubijut Arnauti sahranite mnja na vostočnoj strani crkve kogda ugrijut prvi zraci sa Vostoka moje majke Rusije, da ugrijat i moj grob“.
RTV PULS ŠILOVO


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

nacionalonline.rs