Slava manastira Svetih Arhangela kod Prizrena obeležava se bez gostiju

sveti arhangeli

Liturgija u Sv Arhangelima (Foto Ž. Rakoćević)


Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Sabora arhangela Gavrila. Ove godine zbog pojave koronavirusa i zabrane okupljanja na Kosovu i Metohiji, neće biti proslave i okupljanja naroda u manastiru svetih Arhangela kod Prizrena. Hramovna slava se obeležava skromno, bez dolaska vernika širom zemlje.

Do prošle godine svake godine na današnji dan u ovom manstiru kraj carskog grada Prizrena dolazio je veliki broj verika, a nakon liturgije više stotina vernika pristiglih iz svih krajeva Centralne Srbije, Kosova i Metohije, Crne Gore, mogli su da uživaju u bogatom kultruno-umetničkom programu.

(VIDEO) NAPRAVILI PARODIJU: Dua Lipa peva srpske narodne pesme

Međutim, danas u manastiru svetih Arhangela, kao i u svim drugim verskim institucijama nema okupljanja, u skladu sa odlukom kosovske vlade zbog pandemije koronavirusa.

 Slavski kolač u Arhangelima prošle godine (Foto Ž. Rakočević)

Ova odluka je mnogim vernicima koji su navikli da ovaj praznik obeleže u ovoj svetinji teško pala.

“Teško nam je palo, baš smo svake godine odlazili, a danas nije moguće, pandemija nas je zaustavila, promenila tok života. Ali, svakako ćemo se pomoliti Bogu za spasanje, mir i blagostanje”, kaže za Nacionalonline.rs, N.S. vernica iz Centralne Srbije.

Međutim, ima i onih koji su ipak obišli manastir svetih Arhangela danas.

Ilija Ilić iz okoline Štrpca, koji se bavi planinarenjem i biciklizmom, sa svojim drugovima krenuo je rano jutros iz Štrpca biciklom do manastira, da ipak obeleži tradiciju koja se neguje vekovima unazad, poštujući sve propisane mere prevencije i kretanja zbog koronavirusa.

Praznik Sabora svetog arhangela Gavrila nije obeležen “crvenim slovom” u kalendaru Srpske Pravoslavne Crkve koja mu ipak daje veliki značaj i slavi ga kao – Blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajnije događaje vezane za nastajanje hrišćanstva.

Manastir Svetih Arhangela je podignut 1352. godine, stradao u šesnaestom veku, a u narednim vekovima je zapusteo. Devedesetih godina prošlog veka počinje obnova, da bi 17. marta 2004. godine bio potpuno uništen u Martovskom pogromu, piše na sajtu SPC.

Iako je ova svetinja zadužbini cara Dušana u kojoj je on i bio sahranjen bila spaljena do temelja, nekoliko meseci kasnije započinje obnova koja traje do danas.

Novinarka: Maja Živković


6 thoughts on “Slava manastira Svetih Arhangela kod Prizrena obeležava se bez gostiju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

nacionalonline.rs